
Lichtinval
De ervaringen en oplossingen van het architectenbureau Innauer Matt Architekten worden op prachtige wijze gepresenteerd in de nieuwe kunstruimte van de Hogeschool voor de Kunst in Kassel.
Tentoonstellingen, lezingen, optredens – of het samenwerkingsproces bij artistieke projecten zelf: in de nieuwe kunstruimte van de Hogeschool voor de Kunst in Kassel worden de ervaringen en oplossingen van het architectenbureau Innauer Matt Architekten op bijzondere wijze gepresenteerd – met een speciale kunstgreep! Het troont als een zwarte monoliet op de binnenplaats van de Hogeschool voor de Kunst – op een plek die de architect van het monumentale gebouw uit 1962, Paul Friedrich Posenenske, al in die tijd had voorzien voor een mogelijke uitbreiding: nu is het ruimteschip eindelijk geland – want met zijn futuristische, rondom gesloten gevel, waaruit minuscule nopjes oprijzen, ziet het object er echt een beetje uit als iets uit een andere wereld. Innauer Matt Architekten nam de designelementen van het hoofdgebouw over – maar plaatste ze in een andere context. Gewoon kunst! De documenta-stad Kassel kan zich dus verheugen op nog een ster aan het rijke firmament van hoogwaardige culturele gebouwen.
Buiten donker
Het ontwerp als puur houten constructie in een kubusvorm die van alle kanten toegankelijk is, geeft de nieuwe Kunsthal een onafhankelijk karakter en laat het de gewenste bijzondere positie innemen in het ensemble. Desondanks verwijst het paviljoen naar een stijlbepalend element van het Posenenske-gebouw – namelijk de externe staalconstructie, waarvan de kleur het omhulsel van het gebouw weerspiegelt: het ruw gezaagde larikshout werd gecoat met Lignovit Platin van ADLER in de kleur Thurmalinschwarz door het bedrijf HOWAG in opdracht van het houtconstructiebedrijf i+R. Kleine uitstulpingen springen in het oog, waarvan het doel, afgezien van het plastische effect, pas duidelijk wordt bij het betreden van de tentoonstellingsruimte.
Binnen licht
De koepelvormige uitstulpingen zijn kleine lenzen die ondanks hun kleine afmetingen een verbazingwekkende hoeveelheid daglicht binnenlaten in de kunsthal. De 864 glaselementen die speciaal voor dit project zijn ontwikkeld, creëren een sfeervolle ambiance die wordt benadrukt door lichtgekleurde houten oppervlakken. Met hun natuurlijke look bepalen ze het karakter van de ruimte en lijken bijna onbehandeld – maar zijn dat niet. Een kleurloze laag Lignovit Interior UV 100 lichtbeschermende lazuur van ADLER zorgt voor de ruwe schoonheid. Speciale elementen kunnen door middel van een railsysteem worden verschoven en de ruimte anders indelen. Op die manier kan de hal aan de meest uiteenlopende behoeften van de gebruikers kan voldoen. Dat kan van alles zijn: podium voor optredens, werkplaats voor experimentele kunst, sokkel voor sculpturen, doek voor allerlei creaties. Vleugeldeuren aan alle vier de zijden maken het mogelijk om de hal naar buiten toe te openen en uit te breiden met de omliggende open ruimtes als communicatieve tussenzone. In gesprek gaan, onderwerp van gesprek worden, de dialoog opzoeken – sinds de opening in 2022 heeft het 'Licht-Labor' deze hoofdtaak van de kunst met vele presentaties op meer dan voorbeeldige wijze vervuld. En naast de vele bouwprijzen die het gebouw van de architecten uit de deelstaat Vorarlberg heeft gewonnen, komt er binnenkort misschien nog een andere, bijzonder prestigieuze prijs: de Kunsthal is uit 104 inzendingen doorgedrongen tot de vijf finalisten voor de DAM-prijs voor architectuur in Duitsland.
© by adler-lacke.com