
Niet alleen een façade
Architect Silvia Panek-Kößl heeft twee huizen ten zuiden van Salzburg meer dan alleen een 'likje groene verf' gegeven: de ecologische massiefhouten gebouwen zijn een uitstekend voorbeeld van stedelijke verdichting. Ze maken niet alleen optimaal gebruik van de beperkte ruimte, maar overtuigen ook door een bijzonder slim samenspel van vorm, functie en kleur.
Waar ooit één huis was, zijn er nu twee. En toch hebben beide gezinnen genoeg ruimte en comfort onder hun zadeldaken: met een project in Anif heeft architect Silvia Panek-Kößl laten zien hoe veel levenskwaliteit kan worden gecreëerd in een kleine ruimte. Heel belangrijk en actueel als het gaat om het behoud van hulpbronnen en duurzaamheid. Ecologie stond centraal bij het gehele project: beide huizen bestaan uit een sterk geïsoleerde massiefhouten constructie. De dakspanten, plafonds en buitenmuren zijn gemaakt van massiefhouten CLT-platen. Dankzij de dunne wanddikte was een extra kamer per huis mogelijk. Bij het ontwerp is bewust rekening gehouden met zonlicht dat van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in het huis valt, wat bijdraagt aan een behaaglijk binnenklimaat met een minimale energiebehoefte.
Lucht en licht
De privékamers en aangrenzende ruimtes zijn bewust compact en gezellig gehouden. Wat ze misschien aan ruimte missen, maken ze goed wat betreft de hoogte: royale kamerhoogtes met veel glas zorgen voor een luchtige woonsfeer. Dit centrale ontwerpelement komt bijzonder goed tot zijn recht in het hart van het huis: het twee verdiepingen tellende woongedeelte rond de keuken en eettafel vormt het middelpunt waar het licht van drie kanten binnenvalt, waardoor op elk moment van de dag verschillende stemmingen ontstaan: "Een ideale plek om te communiceren, met vrienden te eten, goede gesprekken te voeren, inspiratie en nieuwe ideeën op te doen", legt de architect uit.
Toon op toon
De keuken leverde de inspiratie voor het gebruik van kleurcombinaties: Silvia Panek-Kößl ontwierp een slim kleurenconcept gebaseerd op de donkergroene tint van de Fenix-keukenfronten. De muren (Aviva Ultra-Color) en houten oppervlakken werden toon op toon gecoat met zorgvuldig geselecteerde tinten uit de ADLER 1200-waaier. In de woonkamer zorgt de kleur 'Knollenblätterpilz' samen met wit voor een natuurlijke frisheid, terwijl de slaapkamers met de lichtblauwe kleur 'Prinz Eisenherz' het koele noorderlicht laten binnenstromen. Het warme 'Schindel'-rood past bij de uitgesproken wandtegel in de badkamer. Zelfs de deuren werden in twee kleuren geschilderd door de Tischlerei holzwerk-schrijnwerkerij, zodat ze passen bij de kamers die ze verbinden. Achter de lichtgroene kastdeuren in de gang zit opbergruimte verborgen – elke vierkante meter wordt benut, iedere ruimte kreeg een functie. Het met ADLER Legno-Parkettöl afgewerkte eiken parket in visgraat van de firma Stöckl wordt door de eigenaren regelmatig behandeld met ADLER Legno-Pflegeöl. Sowieso hebben de bewoners veel van het werk binnen zelf gedaan en, om grondstoffen te besparen, hebben bijvoorbeeld wat overbleef van het keukenblad een tweede leven gegeven als bureaublad.
Groen en grijs
De architect wilde de groene basiskleur ook aan de buitenkant zichtbaar maken. Met de hulp van de architectenadviseur van ADLER, Manfred Höfurthner, en ADLER Coloristik ontwikkelde ze daarom een speciale kleur voor de gevel. De larikspanelen werden geverfd met een speciaal geselecteerde kleur van Lignovit Platin. De nonchalante grijsgroene look laat het driedimensionale effect nog meer tot zijn recht komen. En tot slot maakt het hek in hetzelfde ontwerp de algehele groene impressie compleet!
© by adler-lacke.com